Friday, February 14, 2014

Svět v odrazech



                                                           K poslechu:

                                                            Brother

9 comments:

  1. To je krasne poskladana fotka, je tam vse co tam ma byt,
    Ty mas velkej talent udelat s tech nejobycejnejsich veci, co vidime porad OBRAZ.
    Moc fajn, a cernobila se povedla vyborne. Hadam ze graphics card uz je vymnenena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rudy, moc děkuji.
      To, co píšeš mi udělalo opravdu velkou radost.
      Víš, kdysi jsem se trápila tím, že nejsem schopná nafotit takovou tu klasickou fotku. Že neumím vzít foťák, vyrazit do terénu a fotit...s dokonalou kompozicí, skvělým světlem, příběhem a "přesahem". Jak jsem se trápila, tak jsem vzala foťák a vyrazila fotit, no, většinou to dopadlo blbě, nafotila jsem akorát prd a byla ještě víc nešťastná.
      Pak jsem si uvědomila, že jsem už dost stará na to, abych se u focení trápila a dělala fotky, které se možná budou líbit spoustě lidí, ale já k nim nebudu mít žádný vztah, pro mě to budou "pouze fotky", ve kterých se odráží vkus jiných, ale není tam nic ze mě.
      Fotím proto, aby to bavilo především mě. Prostě si jen tak sedím, koukám kolem sebe a cvakám obyčejné věci, které mě potom baví upravit v pc tak, aby to byl spíš obraz než fotka. A pokud se to líbí aspoň jednomu člověku, jsem šťastná. Tak to prostě je a nechci to měnit. :)

      PS: graphics card funguje a je to super. :)

      Delete
    2. To je nesvar ne vetsine mistech kde se setkavaji photografy, majitele fotaku, a krytizuji si navzajem jak by to udelali sami a ani nerozumi zamer proc je to tak vlastne udelane. Jen ti rikaji jak by to udelali sami. Pak zacnes delat jak na zakazku. A hodnota jde samozrejmne dolu. Vetsina co neco umi, na druhou stranu, respektuji tvorbu jinych. Kdo neco zacne delat, tak musi mit predevsim talent,…a kdyz to neni, tak se muzes ucit co chces, zadne umneni nebude vytvoreno, ponevadz nemas co vyjadrovat. Jak kdyz se budes ucit hrat na klavir 20let, bez veskereho talent, tak budes umnet hrat, ale nikdy to nebude ono.

      A my to delame predevsim pro sebe,..pro poteseni, ale potesi kdyz to nekdo oceni. Nekdo koho si vazis,. Ne nejakej vul.

      Delete
  2. Replies
    1. Lubo, děkuji moc a jsem opravdu ráda, že se Ti líbí.

      Delete
  3. Hanko,
    tu nejde inak, než súhlasiť s Rudym !
    Ak človek začne fotiť "pre iných = na zákazku", to aby sa strhal a aj tak sa nedočká uznania ... Sám som si tým prešiel, takže viem, o čom je reč.
    Je dosť ťažké sa vzdať uznania a chvály od iných - no ak sa na to "vykašleme", tak budeme mať radosť už len zo samotnej tvorby (fotenia) a vtedy vytvoríme skvelé veci, ktoré by sme nikdy nevytvorili, keby sme sa snažili "trafiť do vkusu" iných ... ;)

    Tvoje práce sú skvelé ! Majú aj skvelé svetlo, aj kompozíciu a naviac ten tebou spomínaný "presah" ! Aj keď ho možno Ty nevidíš, zato my áno ... ;)

    ReplyDelete
  4. krásne !!!

    P.S.
    fajn diskusia sa tu rozvinula, nie inak než súhlasím s tým čo už vyššie bolo uvedené...Dodám len k tomu, že stále sa učíme, stále poznávame nové veci, niekedy aj na základe omylov...Tým najväčším omylom je ale robi´t veci tak ako sú očakávané ako to chce väčšina učiteĺov a publika...tým sa výsledky nedajú dosiahnuť...Tvorba, teda skutočná tvorba a jedno ako prijatá, či dobrá, zlá kontroverzná... je o nájdený akéhosi aspom hmlistého dialógu zo svojim vnútrom, o zhmotńovaní tých vnútorných podnetov a pocitov...a to rozhodne každý musí urobi´t po svojom tak ako sám chce...uznanie moc poteší, obzvláš´t od ludí, ktorých si tiež vážime...ale je to len pridaná hodnota, ktorá aj nemusí byť....dôležitá je tá cesta a napredovanie...je to taký povedal by som alchymistický proces...Ale mi to chápeme, aspom keď aj len troška, veď je toho toľko pred nami...celý vesmír a nekonečný čas máme na to vyhradený !!! A to je na tom to cenné !!!

    ReplyDelete
  5. mohu jen navázat na to, co bylo napsáno. Líbivou fotku, která se vyznačuje super kvalitou, umí dnes díky technice (i mobilem) vytvořit každý. Ale fotografii, která má obsah nutící k zamyšlení, která má v sobě cosi navíc, co upoutá, donutí uklidnit se a dlouze se dívat (dát si třeba i dvojku červeného), těch je po čertu málo. Tvoje mezi ně patří a vždy se těším na další.

    ReplyDelete
  6. Pánové,
    děkuji za vaše slova, která jsou nejen pravdivá, ale také výstižná. Myslím, že netřeba nic dodávat.
    Jsem ráda, že se zde mohu potkávat s lidmi, kterých si vážím.

    ReplyDelete